2010 m. spalio 3 d., sekmadienis

žiurkės literatūriniame diskurse

tai yra išprovokuotas įrašas. žinoma, visi jie daugiau ar mažiau išprovokuoti. šitas — daugiau.

prieš porą savaičių teko sudalyvauti vienam renginy. vienos leidyklos kvietimu „diskutavome“ (nors, iš tikrųjų, tai tik atsakėme į vedėjo klausimus) apie literatūros kritikos padėtį Lietuvoje.

vienas iš to vakaro pasiūlymų — steigti leidyklos(-ų) remiamą žurnalą, skirtą vien kritikai. rimtai kritikai. rimtų tetų ir dėdžių kritikai. nes vai vai, niekas pas mumis nenori tuo užsiimti. o tie, kurie nori, neturi kur publikuotis. ir dar, vai vai, niekas knygų neperka.

na, atleiskite. o literatūrairmenas? o šiaurėsatėnai? o nemūnas? o kultūrosbarai? o naujasisžidinysaidai? o septyniosmenodienos? negi nei viename šių leidinių nėra vietos? tai kuo jie tada prikimšti?

buvo paminėtas Reich-Ranickis, vokiečių kritikas. štai ištrauka iš internete sužvejoto straipsnio (R. Kmitos, jei neklystu)

„Paprastumo ir sąžiningumo mūsų kritikai tikrai reikėtų. Mane tiesiog pritrenkė Marcelio Reich-Ranickio atsakymas į klausimą apie tai, ką jis mano apie Nobelio premijos laureato O. Pamuko kūrybą: neskaičiau, Turkijos literatūra manęs niekada nedomino, aš neprivalau domėtis visomis literatūromis. Kas iš mūsų kritikų galėtų taip laisvai ir atvirai prisipažinti neskaitęs Nobelio premijos laureato? Man tokia pozicija daug simpatiškesnė, negu malkų skaldymas iš degtuko arba skaitymas iš reikalo ir be aistros.“

žinote, kas? mes. salomėja iš šiukšlynėlio, k.ž.l. ir k.ž.g ir kitos knygų žiurkės. laisvai.

taip, paprastumo reikia mūsų literatūros kritikai, jei ji turi kelti knygų pardavimus. ne naujojo žurnalo, kuris būtų perkamas iš snobiškumo. įleiskite žiurkes į literatūrinį diskursą. mielas, raštingas, bet kiekvienam skaitančiam žmogui suprantamas žiurkes.

9 komentarai:

Salomėja rašė...

Aš čia ne į temą, nes tema ne apie tai ką skaičiau, o ko ne, bet O.Pamuko neįveikiau :)) O va naują laureatą apskaičiau, tiesa anas dar nebuvo nobelio gavęs.
O šiaip tai dauguma šiuolaikinių kritikų man tokios "kaip čia mandrai parodžius koks aš protingas" ir apie knygą, kaip ir nieko nebelieka :)

Aš skaitau rašė...

Aš tai pat prisidedu prie Jūsų :) Noriu, kad mūsų kritikai išlįstų į dienos šviesą, kad atsirastų normalus žurnalas apie knygas. Kodėl aš visiškai atsitiktinai užtikusi vieno kritiko straipsnį turiu sužinoti apie Saramgo? Toks jausmas, kad tie kritikai specialiai slepiasi ir nesako savo nuomonių.
Aš neseniai atradau užsienietišką žurnalą "Bookmark", nu fantastika tiesiog. Jau pradėjau galvoti, kaip čia išleidus tokį žurnalą Lietuvoje :)
Aš tikiuosi, kad leidyklos tikrai susiims ir pradės leisti kokį žurnalą. Paprastą, suprantamą visiems, be recenzijų "koks aš protingas" kaip Salomėja sakė.

vonioje rašė...

man visai užtektų ir blogo. nes tai patogiau, pigiau, lengviau pasiekiama.

Aš skaitau rašė...

Visai nepagalvojau apie tai :) blog'as tikrai tiktų :)

Alice rašė...

Pritariu iš visos širdies :-)

K.Ž.G

Anonimiškas rašė...

Ir atskiras žurnalas (nors ir būtų mano labai laukiamas) vėl sudarytų kažkokį atitrūkimą. Na juk tik užkietėję skaitytojai perka specializuotus žurnalus, o leidyklos juk nori pasiekti ne vien knygų žiurkes, bet ir dėl knygų iš proto neinančius žmones.

Aš tai gerokai norėčiau papurtuti dienraščių kultūrinių puslapių redaktorius.
Dabar ten tik reportažai apie praėjusius koncertus, spektaklius, bet literatūrai (ir gerai jos kritikai) vietos nelieka. Nurašo knygos anotaciją ir džiaugiasi darbą atklikę...

vonioje rašė...

neskaitau dienraščių, nežinau, kokia ten situacija

o grįžtant prie vieno didelio lit.blogo klausimo...pagalvojau, kad tokią funkciją galėtų atlikti rašyk.lt, tik reiktų jo knygų recenzijoms skirtą dalį kažkaip modifikuoti. nežinau dar, kaip. kaip jums tokia mintis?

vonioje rašė...

o šiandien radau http://skaitytojai.lt. bet Sandra jau, matau, rado pirma :))

Chattyowl rašė...

Labai gaila, jad esu tokia atitrukusi nuo lietuviskos spaudos, gyvenimo ir to vadinamo "sesto puslapio". Tai ir komentuot sunkoka, o taip norisi! Nuskambes labai durnai, bet ilga laika negalejau suprasti kritikos zurnalu. Knygos vertinimas yra toks slidus dalykas, kad nori nenori ant kritiku pradedi pykti, jog jie tiesiog bruka savo nuomone, su kuria as daznai nesutikdavau. Tada pamaciau tikraja kritikos puse ir nustojau purkstauti :)
Rasyk.lt - puikus potencialas. Visada sakiau ir sakysiu, jog pradejus komercinti mena, menas dings. Nereikia kritikos laikrasciu ar zurnalu, jie taps komerciniai anksciau ar veliau. Na nebent jie butu labdaringais tikslais vedami, tada taip. O tai parasys kas sensacinga straipsni zymaus dienrascio priede ir prades kilti dienrascio pardavimai del to. O kai atsiversi straipsni, suprasi, jog spygos nevertas buvo :(